5 redenen om lid te worden van een speelotheek

5 redenen om lid te worden van een speelotheek

20 oktober 2018 0 Door Jurgen

Zo’n vier jaar geleden, toen mijn kinderen drie en één waren, ontdekte ik de speelotheek. Ik dacht dat het de oplossing zou zijn voor mijn probleem: dat mijn huis werd overspoeld door speelgoed. Want speelgoed lenen betekent minder speelgoed hebben, toch? Zo’n vaart liep het helaas niet, met dank aan Sinterklaas en opa’s en oma’s. Maar ondanks de chaos in mijn woonkamer, die echt wel ergens in de komende tien jaar minder wordt, ben ik nog steeds blij dat ik lid ben van de speelotheek. Dit is waarom:

1 Speelgoed kort in huis

We kunnen speelgoed uitproberen zonder het te moeten kopen. Kinderen vinden nou eenmaal niet alles leuk. Je vraagt je soms af hoe lang je de laag stof op het verwaarloosde speelgoed laat aangroeien voor je het wegdoet. Of die puzzels en spelletjes die hooguit een half jaar precies op het niveau van je kind zijn. Waarom zou je die minstens drie keer zo lang in je kast willen hebben liggen? En dan is er nog het speelgoed dat je kínderen misschien wel leuk vinden, maar jíj niet. Geloof me als ik zeg, dat je extra blij wordt van een speelgoedstofzuiger die je na drie weken weer terug kan brengen.

Oké, oké, deze is mij dan niet zo goed gelukt, maar ik maak echt andere keuzes in de dingen die ik wél aanschaf voor mijn kinderen. Speelgoed in de collectie van de speelotheek waarvan ik weet dat de kinderen daar niet dagelijks mee zouden spelen, koop ik niet. Ook grote dingen, zoals enorme bouwwerken van Playmobil of skelters en glijbanen heb ik nog nooit gekocht. Die leen ik gewoon bij de speelotheek.

3 Geld besparen

Deze is vrij duidelijk. Het speelgoed dat je bij de speelotheek voor een jaarabonnement leent, kun je nooit voor dat bedrag zelf kopen.

4 Milieu

Omdat ik minder speelgoed aanschaf, wordt er minder milieuvervuilend spul geproduceerd in mijn naam. Dat vindt de aarde fijn en ik ook.

5 Sociale contacten

En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: je leert nieuwe mensen uit de wijk kennen. Zeker als je net kinderen hebt en nog niet zoveel contacten in de wijk, kan de speelotheek een leuke plek zijn om gelijkgestemden te ontmoeten.

En als je het dan net zo gezellig vindt als ik en je hebt een paar uurtjes per maand beschikbaar, word je vrijwilliger. Wij verwelkomen je graag!